ŠOSOVA KRVODAJALSKA AKCIJA – ČASTIM 1⁄2 LITRA!

Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) organizira krvodajalsko akcijo, ki se bo pričela 10. oktobra in trajala do konca meseca. Akcija bo potekal v več krajih po Sloveniji, v sodelovanju s študentskimi organizacijami univerz (ŠOULJ, ŠOUM in ŠOUP), študentskih klubov in Zveze študentskih klubov Slovenije.

V Sloveniji potrebujemo, da zadostimo potrebam zdravstva po krvi, vsak delovni dan od 350 do 400 krvodajalcev. Kri zdravega človeka je nenadomestljivo zdravilo in izredno dragoceno darilo. Ker ima darovana kri rok trajanja in ker se potrebe zdravstva po darovani krvi hitro spreminjajo, želi ŠOS v bazo krvodajalcev povabiti čim več študentov in tako že med mladimi odraslimi spodbuditi zavedanje o nujnosti pomoči sočloveku. Vsaka četrta oseba bo enkrat v življenju potrebovala darovano kri – to je lahko kdorkoli med nami, tudi mi sami.

Letošnja jesenska študentska krvodajalska akcija bo potekala skozi celoten oktober, z največ aktivnostmi v drugem tednu. Tokratna akcija je še posebej pomembna, saj je bilo v zadnjih dveh koronskih letih za več kot tretjino manj novih krvodajalcev. Zato je pomembno, da tukaj mladi priskočimo na pomoč in darujemo kri ter postanemo redni krvodajalci.

Študentska krvodajalska akcija je že tradicionalen projekt Študentske organizacije Slovenije (ŠOS). Študenti tako vsakoletno izvedejo dve krvodajalski akciji (spomladi in jeseni), pod sloganom »Častim 1/2l litra!«. Na ŠOS so veseli, da bo po dvoletnem premoru, zaradi epidemiološke situacije, v državi ponovno potekala na tradicionalen način, tudi na terenu, ob enem pa upajo, da se bo trend naraščanja števila krvodajalcev iz preteklih let povečal.

Seznam terminov in lokacij je objavljen na spletni strani www.castimkri.si in FB strani “Častim pol litra”.

Vsi študenti, ki lahko darujejo kri, so vabljeni, da se vnovič številčno odzovejo povabilu in častijo rundo, ki rešuje življenja. Študenti, ki jim predlagani termini ne ustrezajo, pa so vabljeni, da se kadarkoli zglasijo na območnih enotah Zavoda RS za transfuzijsko medicino, saj so potrebe po krvi skozi celo leto velike.

Tudi tokrat bo za krvodajalce dobro poskrbljeno. Poleg malice bo vsak darovalec prejel simbolično darilo, ki sta ga prispevali zavarovalnici General in Vzajemna.

Urban Culetto
Predstavnik za odnose z javnostmi na Zvezi ŠKIS e-mail: urban.culetto@skis-zveza.si
tel. št.: 031 355 924