ŠKSG Balkan trip: Makedonija

1. dan (sreda, 30.10.): LENART – HRVAŠKA
Odhod v večernih urah ob 18. uri iz Lenarta in vožnja v smeri Hrvaške, prestop meje in nadaljevanje po Hrvaški in naprej proti Srbiji.

2. dan (četrtek, 31.10.): HRVAŠKA – SRBIJA – MAKEDONIJA (Skopje)
Tekom noči prestop meje v Srbijo in nadaljevanje poti proti Makedoniji, kamor bomo prispeli v jutranjih urah. Nočna vožnja nam bo na udobnem avtobusu hitro minila in naspani bomo prispeli v glavno mesto republike Makedonije, v Skopje. Po krajši osvežitvi in jutranji kavici bomo pričeli z ogledi mesta, ki se ponaša z zanimivo zgodovino, saj se tu mešata dve večji kulturni in verski skupnosti, pravoslavna in islamska. Skopje ima mnoge znamenitosti, med njimi je največji simbol kamniti most na reki Vardar. Zanimiv je tudi stari del mesta pod trdnjavo Kale – Bit Pazar, kjer je najbolj čutiti vpliv osmanskega cesarstva. Vse to si bomo pogledali in se sprehodili še po čaršiji, mimo džamij in bazarja ter se spoznali s starimi obrtmi. Zagotovo pa ne bomo izpustili postanka na znameniti železniški postaji, kjer ura še vedno kaže 5:17 kot leta 1963, ko je Skopje prizadel katastrofalen potres. Po ogledih prosto do večerje, ko se bomo skupaj odpravili v tradicionalno makedonsko restavracijo, kjer bomo uživali ob hrani in ob glasbi, ki nam jo bo igrala zasedba domače skupine. Tudi s kakšno našo domačo nas bodo razveselili. Povratek v hotel po želji, individualno ali skupaj. Nočitev.


3. dan (petek, 01.11.): SKOPJE – OHRID- SKOPJE
Po zajtrku in »naporni noči« sledi vožnja do Ohridskega jezera, v enega najstarejših mest, ki je pod zaščito Unesco in so ga včasih imenovali »slovanski Jeruzalem«. Sprehodili se bomo skozi staro mestno jedro z značilno arhitekturo, ki jo poznamo iz številnih razglednic, vse do cerkve sv. Sofije, ki velja za enega izmed najvažnejših makedonskih spomenikov iz srednjega veka. Skupaj se bomo sprehodili tudi po »ohridski čaršiji«. Popoldan prosto za samostojno raziskovanje. Vsekakor se bomo odpravili na lov za Ohridskimi biseri.Proti večeru povratek v Skopje, nato obisk nočnih lokalov in udeležba v pestrem družabnem življenju prebivalcev Skopja. Nočitev


4. dan (sobota, 02.11.): SKOPJE – MATKA – SKOPJE
Po poznem zajtrku sledi krajša vožnja do 15 km jugozahodno oddaljenega kanjona Matka, ki je ena izmed priljubljenih točk domačinov in tudi turistov. Sprehodili se bomo do restavracije ob jezeru, kjer bomo spili odlično makedonsko kavo ter se ustavili ob pravoslavni cerkvi Svetega Andreja iz 14. stoletja. Po želji se lahko na licu mesta odločimo še za vožnjo s čolni po kanjonu ali uživamo v sprehodu po okolici. Ob dogovorjeni uri se bomo vrnili nazaj v Skopje in se odpravili na ogled vinske kleti v okolici Skopja kjer bo sledil prost popoldan. Nočitev.


5. dan (nedelja, 03.11.): SKOPJE – SRBIJA – HRVAŠKA – LENART
Ob 8. uri slovo od prijaznih gostiteljev in mesta, kjer bomo preživeli nepozabne trenutke in se začeli vračati proti domu, kamor bomo v primeru, da ne bo na cesti in mejnih prehodih nepotrebnih zapletov, prispeli nekaj čez polnoč.